Четвер, 25.04.2024, 23:02
Економічний факультет Київського Аграрного Університету
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Головна » Статті » Технології » технологія переробки та зберігання продукції рослинництва

Практикум
В  агропромисловому  комплексі  України  зосереджено  близько  третини загального обсягу основних виробничих фондів господар- ства України і виробляється понад 30 % валової продукції.
Більш  як  половина  цієї  продукції  надходить  на  переробку,  за  рахунок  чого формується значна частка фонду народного споживання.
Одним  із  резервів  збільшення  обсягів  сільськогосподарської  продукції є скорочення її втрат, які спричинюються, зокрема, порушеннями агротехніки вирощування зернових, технічних, плодоовочевих культур,  котрі зумовлюють  зниження  товарних  і технологічних  якостей  врожаю.  Великими  є  втрати  продукції  під  час  збирання, післязбиральної  обробки, транспортування, зберігання  та переробки.
Так, через недоліки в  сортуванні овочів і картоплі  для системи заготівель нестандартні плоди використовуються неефективно.
Від якості післязбиральної обробки хмелю, льону, тютюну, махорки та інших технічних культур залежить якість сировини для  подальшої технічної переробки.
Не  вистачає потужностей для зберігання й переробки плодоовочевої продукції в зонах її  вирощування.
Наукові дослідження і господарська практика свідчать, що обсяги втрат  продукції  залежать насамперед  від  рівня виробничих  потужностей  для  її  зберігання  і  переробки.
Відтак,  господарства  мають ширше практикувати будівництво невеликих цехів, сховищ,  щоб забезпечити зберігання і переробку  хоча  б 50 % вирощеного  врожаю.
Це  дасть  змогу,  крім  того,  рівномірно  використовувати  трудові ресурси, підвищувати якість сортування, а отже, зменшувати обсяг надходження на реалізацію нестандартної продукції.
Нині впроваджуються безвідходні технології переробки, вдосконалюється  організація  перевезень  із  застосуванням  контейнерів,  рефрижераторів.
Умови вирощування впливають не тільки на товарні й смакові якості одержаної продукції, а й на її придатність  для тривалого зберігання без втрати основних поживних якостей.
Спеціалісти  сільського  господарства  повинні  вміти  оцінити  якість вирощеної продукції, її відповідність вимогам заготівельних  стандартів, визначати потрібні для оцінки якості певної продукції  показники, знати технологію розрахунку режимів післязбиральної  обробки  і  зберігання  продукції,  місткості  сховищ  тощо. 
Категорія: технологія переробки та зберігання продукції рослинництва | Додав: defaultNick (09.02.2010)
Переглядів: 4028 | Теги: тварини, сільське господарство, тваринництво, Підручник, переробка продукції, скачати, зберігання продукції, Посібник, переробка, Зберігання | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024