ФОРМУВАННЯ ТА ОЦІНКА ПАРТІЙ ЗЕРНА РІЗНОГО ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
Нормування якості зерна
Якість зерна визначають за показниками його придатності для
цільового використання (запах, смак, колір, вміст і якість сирої клі-
тковини у зерні пшениці, натура зерна пшениці, жита, ячменю, вів- са;
вирівняність зерна круп’яних культур тощо) та зберігання (воло- гість,
засміченість, зараженість комірними шкідниками, механічна
ушкодженість та ін.). Зерно деяких культур поділяють на типи
й підтипи, з урахуванням яких його зберігають і використовують.
Якість зерна основних зернових культур (пшениці, жита, ячме- ню,
вівса) нормується Державними стандартами України (ДСТУ). Продукція
зернових культур, щодо якої не розроблено ДСТУ, нор- мується поки що
відповідними ГОСТами, які визначають її базисні та гранично допустимі
кондиції (норми).